Acı Badem Yağı: Faydaları, Zararları ve Etkileşimleri

Bilimsel araştırmalara dayanarak hazırlanmıştır. / Okuma süresi: 3 dk 33 sn

0
240
Acı badem yağı faydaları ve zararları
Acı badem yağı badem ağacından elde edilir.

 

Genel Bilgiler

Acı badem yağı, badem ağacından elde edilen bir yağdır. En önemli bileşeni olan benzaldehit içeriğinden ötürü benzaldehit olarak da bilinen bu yağ birçok gıdada aroma verici olarak kullanılabilir. Bu yağ, tatlı badem yağından farklıdır. Bunun nedeni farklı bir badem ağacından elde edilmesidir.

Tatlı badem yağı, Prunus amygdalus var. Dulcis isimli ağaçtan üretilir. Acı badem yağı ise Prunus amygdalus var. Amara isimli ağaçtan üretilir. Tatlı badem yağının toksisitesi (zehirli etkileri) yoktur fakat acı badem yağının içerisinde zehirli bir madde bulunur.

Acı badem yağı nasıl kullanılır?

Bu yağ toksik olma ihtimaline karşın, kurabiye, ekmek ve hamur işleri gibi yiyecekleri lezzetlendirmek için ve kahve ve alkollü içeceklerde de kullanılır.

Acı badem yağının kahve, kakao, vanilya, yasemin ve ylang ylang ile lezzet ve aroma açısından uyumlu olduğu belirtilir ve bu nedenle bu bitkilerle beraber kullanılabileceği söylenir.

Ayrıca, yüz için olduğu kadar vücut için de nemlendiricilerde veya losyonlarda bulunan bir bileşendir. Kokulara da katılan acı badem yağı makyaj çıkarmak için kullanılan ürünlerde de bulunabilir.

Bu yağ yoğun ve hoş aroması nedeniyle ve kokularda çok eskilerden beri kullanılmaktadır.

Aromaterapide masaj yağı olarak da kullanılabilir. 

Acı badem yağı faydaları

  • Acı badem yağının en yaygın kullanımı cilde yöneliktir. Bu yağ geleneksel olarak kış aylarında kuru cildi nemlendirmek için kullanılır. Cildi yumuşatarak nemlendirir ve çatlaklara karşı cildi korur ve güçlendirir.
  • Kozmetik kullanımı yaygın olan bu yağ makyaj öncesi sürülerek cildi makyaja hazırlar ve aynı zamanda makyaj temizlemek de kullanılır.
  • İçeriğindeki yoğun E vitamini sayesinde cildin yaşlanmasını engelleyebilir. Cilt bakımında ve cilt bakım ürünlerinde bu kadar çok tercih edilmesinin nedeni de içerisindeki E vitamini miktarının yüksek olmasıdır.

Benzer yazılar: Tatlı Badem Yağı: Faydaları, Zararları ve Etkileşimleri

  • Kozmetik kullanımına karşın, acı badem yağının tıbbi olarak hastalıkları iyileştirmek için kullanılıp kullanılamayacağına dair fazla bilimsel araştırma yoktur. Bu nedenle sağlığa yönelik faydaları ile ilgili destekleyici araştırmalardan bahsetmemiz şimdilik pek mümkün değil.

Bununla beraber geleneksel olarak kullanım alanı oldukça geniştir. Acı badem yağı geçmişten günümüze aşağıdaki durumlar için kullanılmıştır:

  • Öksürüğün kesilmesi
  • Kan şekerinin düşürülmesi
  • Yorgunluğu gidermek
  • Sinirleri rahatlatmak ve ferahlamak
  • Kurtların düşürülmesi

Belirttiğimiz üzere acı badem yağının sağlığa yönelik kullanımlarını destekleyecek fazla bilimsel araştırma yoktur. Bu nedenle bahsi geçen faydaları geleneksel olarak kullanımına dayanmaktadır ve herhangi bir hastalığı tedavi etmek için doktorunuzun verdiği ilacı bırakarak acı badem yağı kullanmaya başlamanızı tavsiye etmiyoruz.

Acı badem yağı zararları

Acı badem yağının cilde lokal olarak uygulanmasının bilinen bir zararı yoktur. Yani makyaj ve bakım ürünlerinde bulunan acı badem yağının zararı yoktur ve bu kullanımı konusunda endişe etmeniz gerekmez.

Ancak cildi hassas olan kişilerde oldukça rahatsız edici olabilir. Bu nedenle cilt hassasiyeti olanlar acı badem yağının lokal olarak kullanımı konusunda dikkatli olmalıdır. Bu yağı cildinize uyguladıktan sonra kaşınma, kızarıklık ve rahatsız edici başka belirtiler fark ederseniz yağı kullanmayı bırakın.

Bu yağın, içeriğindeki siyanür asidi de denilen hidrosiyanik asitten ötürü zehirli etkileri olabilir ve içilmemesi tavsiye edilir.

Bahsi geçen sakıncalardan ötürü acı badem yağının hamilelik ve emzirme döneminde ağızdan alınması tavsiye edilmez.

Acı badem yağının etkileşimleri

Acı badem yağının ağızdan alındığı takdirde zehirli etkiler gösterebileceğinden bahsetmiştik. Bu yağ uyku ve uyuşukluğa neden olabilir. Bu nedenle sakinleştirici etkiye sahip olan antidepresanların etkisini iyice arttırabilir. Antidepresan kullanıyorsanız doktorunuza danışmadan bu yağı kullanmayın.

Olası toksik etkilerinden ötürü acı badem yağının ağızdan alınması tavsiye edilmez.

Kaynakça:

Initial Pharmacologic Studies of Amygdalin (Laetrile) in Man / In Vitro Cytotoxicity Following Specific Activation of Amygdalin by Beta-Glucosidase Conjugated to a Bladder Cancer-Associated Monoclonal Antibody / An Improved Method for Determination of Cyanide Content in Bitter Almond Oil

YORUM YAP

Lütfen bir yorum yaz
Lütfen isminizi girin