Ana Sayfa Tamamlayıcı Tıp At Kestanesi Yağı: Faydaları, Zararları ve Etkileşimleri

At Kestanesi Yağı: Faydaları, Zararları ve Etkileşimleri

Genel bilgiler

At kestanesi yağı, Balkan yarım adasında yetişen bir bitki olan at kestanesinden özel yöntemlerle elde edilen yağdır. Latince adı Aesculus Hippocastanum olan at kestanesi, Sapindaceae familyasından gelen beyaz çiçekli bir bitkidir.

Bildiğimiz kestane ile benzerlikleri olmakla beraber, tadı oldukça farklıdır ve tıbbi açıdan kullanımı ve sağlığa yönelik faydaları da aynı değildir.

At kestanesi yağı birçok faydası olması nedeniyle yaygın olarak dünyanın birçok yerinde kullanılır. Anti-enflamatuar, vazokonstriktör ve vazoprotetif etkileri olan at kestanesi, triterpen saponinler, tanenler, flavonoidler, B ve C vitaminleri, yağ asitleri ve uçucu yağ gibi çok sayıda yararlı bileşen içerir. At kestanesi yağının faydaları da at kestanesinin özelliklerine dayanmaktadır.

At kestanesi yağı nasıl kullanılır?

At kestanesinin yağı alternatif tıp uygulamalarında sıklıkla kullanılır fakat bunun yanında kozmetik ürünlere de katılır.

Ayrıca kremlere katılarak cilt bakımında kullanılabilir veya doğrudan cilde sürülerek nemlendirici olarak kullanılabilir.

At kestanesi yağının lokal olarak cilde uygulanması oldukça yaygındır. Bu uygulama başka yağlarla karıştırılarak da yapılabilir kendi başına da yapılabilir.

At kestanesi yağı faydaları

At kestanesi yağının faydalarını at kestanesinin faydaları bağlamında değerlendireceğiz çünkü araştırmalar genellikle at kestanesi bitkisi üzerine yoğunlaşmıştır.

  • Araştırmalara göre at kestanesinin damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu nedenle ödem, varis ve selülit tedavisinde faydalı olabilir. Bu yağ özellikle varis tedavisinde tavsiye edilir. At kestanesi yağını varis ve selülit tedavisinde kullanmak istiyorsanız doğrudan sorunlu bölgeye masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
  • At kestanesi damarların kolajen ve elastik yapısını korumaya yardımcı olur ve damarları güçlendirir. Bu nedenle varise ek olarak hemoroid için de faydalıdır. 
  • At kestanesi yağının hem balgam söktürücü etkisi vardır hem de göğüs ağrılarını hafifletir. Bu nedenle solunum yolu rahatsızlıklarının bazılarında faydalı olabilir. Ancak bu özellikleri daha çok geleneksel olarak kullanımına bağlıdır ve bu etkilerini destekleyen fazla bilimsel araştırma yoktur.
  • At kestanesinin yağı romatizmal ağrıların giderilmesi hususunda da tavsiye edilir. Ancak romatizma üzerine etkilerini inceleyen pek bilimsel araştırma yoktur.
  • At kestanesi geleneksel olarak sinirleri rahatlatmak ve stresi azaltmak için kullanılır. Bunun için şakaklara ve ayaklara masaj yaparak sürülür. Ancak bu özelliklerini destekleyen bilimsel araştırmalar yoktur.
  • Bilimsel araştırmalar at kestanesi yağının antioksidan ve anti-enflamatuvar özelliklerini desteklemektedir. Enflamasyon uzun vadede ve kronik olduğu takdirde kanser ve kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa neden olabilir. Anti-eflamatuvar maddeler vücutta enflamasyon ile savaşarak, kronik hastalıkların ortaya çıkmasını engelleyebilir.

Bu da ilginizi çekebilir: Romatizma Ağrılarına Karşı Ardıç Yağı

  • At kestanesi yağı, ayrıca, burkulma, kasların gerilmesi, morarması ve vücutta ödem oluşması halinde de kullanılabilir.

At kestanesi yağı zararları

At kestanesinin bilinen bir zararı yoktur ancak nadiren mide hassasiyeti ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Ay kestanesi yağı etkileşimleri

Kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Bu nedenle kan inceltici ilaçların etkisini arttırabilir. Kan inceltici ilaç kullanıyorsanız veya pıhtılaşma sorununuz varsa bu yağı oral yolla kullanmayın.

Kaynakça

Treatment of Patients With Venous Insufficiency With Fresh Plant Horse Chestnut Seed Extract: A Review of 5 Clinical Studies / Veinotonic Effect, Vascular Protection, Antiinflammatory and Free Radical Scavenging Properties of Horse Chestnut Extract / Horse Chestnut:a Multidisciplinary Clinical Review

POPÜLER YAZILAR

YORUM YAP

Lütfen bir yorum yaz
Lütfen isminizi girin

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Tolegen Effluvium Hakkında Her Şey

Telogen Effluvium Nedir? – Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

0
Telogen effluvium nedir? Telogen effluvium bir saç dökülmesi tipidir ve diffüz alopesi örneğidir. Alopesi ise tek başına saç dökülmesi anlamına gelir. Eğer bu saç dökülmesi...