Ana Sayfa Tamamlayıcı Tıp İncir Çekirdeği Yağı: Faydaları, Zararları ve Etkileşimleri

İncir Çekirdeği Yağı: Faydaları, Zararları ve Etkileşimleri

Genel bilgiler

İncir çekirdeği yağı, Latince adı Ficus carica olan incir ağacının çekirdeklerinden soğuk pres yöntemiyle elde edilen bitkisel bir yağdır. Bu yağ özellikle cildi iyileştirmek ve gençleştirmek açısından yararları olan besinler açısından zengindir ve cilt bakımı için kullanım alanlarıyla ön plandadır.

İncir, magnezyum, manganez, demir, bakır, fosfor, potasyum, sodyum gibi birçok temel minerali barındırır ve tüm meyveler arasından en fazla kalsiyum incirin içerisinde bulunur. Ayrıca incirde K ve B9 vitaminleri de bulunur.

Benzer yazılar: Demir Eksikliği Anemisi: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Besin değerleri açısından oldukça zengin olan bu meyvenin yağı pek bilinmemektedir. Biz de bu makalemizde incir yağı ve bilimsel araştırmalara göre olası faydaları ve zararları hakkında sizleri aydınlatmaya çalışacağız.

İncir çekirdeği yağı nasıl kullanılır?

İncir çekirdeğinden elde edilen yağ, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerinde uzun süre kozmetik amaçlarla kullanılmıştır.

Günümüzde, cilde olan faydalarından ötürü dünyanın geri kalanında yoğun olarak kullanılmaya başlamıştır.

İncir çekirdeği yağı faydaları

  • İncir çekirdeği yağı kalp hastalıkları için koruyucu etki gösterebilir. Bu yağ beta-sitosterol ve bitkilerdeki omega yağ asidi kaynağı olan alfa-linolenik asit (ALA) içerir. Bu nedenle yüksek tansiyona karşı faydalı ve kalp hastalıkları riskine karşı koruyucu olabilir. Ancak incir çekirdeği yağının bu potansiyel etkilerini inceleyen araştırmaları bulmak zordur. Biz içerisindeki etken maddelere göre olası faydalarından bahsediyoruz.
  • Ayrıca, incir çekirdeği yağından gastrointestinal bozukluklar (sindirim sistemi bozuklukları) ve diyabet gibi hastalıkların tedavisinde de faydalanılabilir. Ancak bu hastalıklarla ilgili etkileri kesin olarak bilinmiyor ve insanlar üzerinde geniş çaplı araştırmalar yapılmadan kesin bir şey söylenmesi mümkün değildir.
  • İncir çekirdeğinden elde edilen yağ E vitamini bakımından zengindir ve E vitamininden zengin diğer tüm yağlar gibi cilt bakımı için tavsiye edilen bir yağdır. Bu yağın hücre yenilenmesini uyardığı ve hücreleri serbest radikallerin zararlarına karşı korumaya yardımcı olduğu belirtilir.
  • Bu yağ, cilde sürüldüğünde cildi nemlendirir; canlandırır; sıkılaştırır ve korur. Bu nedenle kozmetik ürünlerinizde, evde yaptığınız doğal kremlerde ve masaj yağı olarak kullanılabilir.

Bu da ilginizi çekebilir: Cilt İçin Isırgan Tohumu Yağı

  • Bu yağ gözaltındaki şişlikleri ve koyu halkaları azaltabilir. Ancak bu konuda yeterli bilimsel araştırma yoktur. İncir çekirdeği yağını göz altlarınıza doğrudan sürebilirsiniz. Bunun için birkaç damla yağ fazlasıyla kafi gelecektir.

İncir çekirdeği yağı zararları

Bilimsel araştırmalar incir çekirdeği yağının zararları üzerine odaklanmamıştır. Bu nedenle literatürde bu konuda yeterli bilgi yoktur.

İncir çekirdeği yağı etkileşimleri

Bilimsel araştırmalar incir çekirdeği yağının ilaçlarla etkileşimleri üzerine odaklanmamıştır. Bu nedenle literatürde bu konuda yeterli bilgi yoktur.

Kaynakça

Physiochemical Composition of Fig Seed Oil from Turkey / Traditional Uses, Phytochemistry and Pharmacology of Ficus Carica: A Review

POPÜLER YAZILAR

YORUM YAP

Lütfen bir yorum yaz
Lütfen isminizi girin

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Tolegen Effluvium Hakkında Her Şey

Telogen Effluvium Nedir? – Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

0
Telogen effluvium nedir? Telogen effluvium bir saç dökülmesi tipidir ve diffüz alopesi örneğidir. Alopesi ise tek başına saç dökülmesi anlamına gelir. Eğer bu saç dökülmesi...