Jojoba Yağı: Faydaları, Zararları ve Etkileşimleri

Bilimsel araştırmalara dayanarak hazırlanmıştır. / Okuma süresi: 4 dk 5 sn

0
88
Jojoba yağı cilt, egzama, anti-enflamatuvar
Jojoba yağı

Genel bilgiler

Jojoba bitkisi, Arizona’nın ve Kaliforniya’nın güney kesimleri ve Meksika’ya özgü bir bitkidir. Jojoba yağı Latince adı, Simmondsia chinensis olan bu bitkinin tohumundan üretilen bir yağdır.

Jojoba tohumunun yaklaşık % 50’si yağdır ve bu yağ ısıya karşı oldukça dirençlidir. Jojoba yağı, antioksidan özellikleri olan flavonoidler, E Vitamini ve B vitamini açısından zengindir. 

Jojoba yağı nasıl kullanılır?

Jojoba yağı yerli Amerikalılar tarafından terapötik amaçlarla kullanılmıştır. Yani, Amerika’da yaşayan yerliler bu yağı şifalı amaçlar için kullanmışlardır.

Bu yağ birçok kozmetik ürününde; özellikle losyon ve nemlendiricilerde, saç şampuanı ve saç kremlerinde kullanılır.

Jojoba bitkisinden elde edilen yağ ayrıca, cilt, saç veya tırnak bakımında kullanılır. Bunun için doğrudan tırnaklarınıza ve saçlarınıza sürebilirsiniz.

Saçınıza sürüp birkaç saat sonra duş alabilirsiniz veya saçınız çok kuruysa nemlendirici olarak duştan sonra sürebilirsiniz.

Jojoba yağını taşıyıcı yağ olarak da kullanabilirsiniz. Taşıyıcı yağlar tek başına cildi tahriş eden esansiyel yağları seyreltmek için kullanılır.

Benzer yazılar: Taşıyıcı Yağlar: Türleri, Faydaları ve Kullanım Şekli

Jojoba yağı faydaları

  • Jojoba yağının antimikrobiyal, antifungal ve antienflamatuvar özellikleri olduğunu destekleyen çalışmalar mevcuttur. Yani mantarlar ve bakteriler gibi mikropların çoğalmasını önleyebilir. Böylece mikroorganizmaların enfeksiyona neden olmasının önüne geçilebilir. Antienflamatuvar olması ise vücuttaki iltihapla savaşabildiğini gösterir.
  • Jojoba yağının anti-enflamatuvar etkileri sivilceler için faydalı olabilir. 2012 yılında yapılan bilimsel bir araştırmada bu yağın 6 hafta kullanılması neticesinde, hem enflamatuvar hem de enflamatuvar olmayan lezyonlarda azalma kaydedilmiştir. Araştırma neticesinde bu özellikleriyle hafif sivilce vakalarında faydalı olabileceği belirtilmiştir.
  • Jojoba yağının cilt lezyonları üzerindeki antienflamatuvar etkisi sivilceler dışında da cilt rahatsızlıkları için faydalı olabilir. Bu açıdan ciltte kuruluk ve kaşıntı gibi belirtilere neden olan cilt rahatsızlıklarında jojoba yağından faydalanabilirsiniz.
  • Cilt için faydaları ile öne çıkan bir bakım yağı olan jojoba yağı, yağ bezlerinin ürettiği sebuma benzer özelliklere sahiptir. Bu özelliğiyle cilt üzerinde nemlendirici etki gösterir; ciltteki kuruma ve çatlaklara iyi gelir ve ciltte sivilce ve akne oluşumunu da engelleyebilir. Jojoba yağının belki de en kesin ve en önemli özelliği bu nemlendirici etkisidir. Ancak sebuma benzer etki göstermesi de son derece önemlidir. Bu şekilde cildin aşırı sebum üretimini baskılayabilir ve sivilce oluşumunu azaltabilir. Gördüğümüz üzere jojoba yağının sivilceler üzerindeki etki mekanizması birden fazladır.
  • Bu yağ cildi nemlendirip yumuşattığı için kırışıklıkları da azaltabilir. Ayrıca cildi temizler ve makyaj kalıntılarını da çıkartır. Jojoba yağını yapay makyaj temizleme ürünlerine alternatif olarak kullanabilirsiniz. Bu yağ ile makyajınızı temizlediğinizde hem nemlendirici özelliklerinden faydalanmış olursunuz hem de makyajınızı çıkartmış olursunuz.
  • Bu yağ antioksidan özellikleriyle kolajen üretimini arttırabilir. Kolajen cildin esnekliğini sağlayan ve genç gösteren bileşendir. Kolajen üretimini arttırarak, sizi yaşlanma belirtilerinden koruyabilir. Esasen jojoba yağının kırışıklıkları azalttığına dair bilimsel araştırmalar yoktur ancak antioksidanlardan zengin bitkilerin bu etkisi olduğu için jojoba yağının da olabilir.

Bu da ilginizi çekebilir: İncir Çekirdeği Yağı ve Cilt Bakımı

Özet: Jojoba yağı cilt hastalıklarından cilt bakımına kadar birçok farklı şekilde kullanılabilir. Kullanım alanları cilt üzerine yoğunlaşmış olmakla beraber cilt için birçok faydası olduğunu ve nemlendirici veya makyaj temizleyici olarak ve sivilce tedavisi için kullanılabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Jojoba yağı zararları

Jojoba yağının ağızdan alınması tavsiye edilmez çünkü içerisinde kalbe zarar verebilen erusik asit isimli bir bileşen vardır.

Ancak erusik asit miktarının düşük olduğu belirtilen yağlar kullanılabilir fakat bu konuda güvenilir bir firmadan alışveriş yapmıyorsanız ve bu ibarenin doğruluğundan emin değilseniz, jojoba yağından uzak durmanız daha doğru olabilir.

Jojoba yağının hipoalerjenik olduğu belirtilir. Yani alerji riski son derece düşüktür. Bununla beraber nadiren de olsa alerjiye neden olabilir.

Eğer jojoba yağına alerjiniz olup olmadığından emin değil iseniz evde basit bir alerji testi uygulayarak bunu anlayabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken cildinizde küçük bir bölgeye bir damla jojoba yağı damlatmak. Daha sonra bu bölgenin silinmemesine özen göstererek 24 saat kadar bekleyin. 24 saat içerisinde kaşıntı, döküntü ve kızarıklık gibi bir belirti ortaya çıkmaz ise jojoba yağına alerjiniz yok demektir.

Jojoba yağı etkileşimleri

Jojoba yağının bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bilinen bir etkileşimi yoktur. Ancak bu hiçbir zaman hiçbir ilaçla etkileşime girmeyeceği anlamına gelmez.

Kaynakça

Anti-inflammatory Effects of Jojoba Liquid Wax in Experimental Models / The Role of Moisturizers in Addressing Various Kinds of Dermatitis: A Review, Transdermal Delivery of Amino Acids and Antioxidants Enhance Collagen Synthesis: In Vivo and In Vitro Studies / Clay Jojoba Oil Facial Mask for Lesioned Skin and Mild Acne – Results of a Prospective, Observational Pilot Study / Transdermal Delivery of Amino Acids and Antioxidants Enhance Collagen Synthesis: In Vivo and In Vitro Studies / Wound healing properties of jojoba liquid wax: An in vitro study

YORUM YAP

Lütfen bir yorum yaz
Lütfen isminizi girin