Ana Sayfa Tamamlayıcı Tıp Kakao Yağı: Faydaları, Zararları ve Etkileşimleri

Kakao Yağı: Faydaları, Zararları ve Etkileşimleri

Genel bilgiler

Kakao yağı, Latince adı Theobroma cacao olan kakao bitkisinin çekirdeğinden elde edilir. Kakao yağının kullanımının 3000 yıl öncesine dayandığı bilinmektedir. Maya ve Aztekler tarafından da kullanıldığı bilinen kakaonun tarihinin oldukça köklü olduğunu söyleyebiliriz.

Çikolata üretiminde kullanılırken, çekirdekler kurutulmadan önce fermente edilir; daha sonra kavrulur ve bu kavrulan çekirdeklerden kakao yağı çıkartılır.

Kakaodan elde edilen yağ, tekli doymamış yağ asitleri ve doymuş yağ asitlerinden oluşur. Ayrıca E ve K vitaminleri, kalsiyum ve manganez içerir. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde uzun ömürlü bir yağdır.

Bu yağ tatlılarınıza lezzet katabilir ve belki cildinizi güzelleştirebilir. Bilimsel araştırmalara göre kakao yağının faydaları, cilt üzerindeki etkileri ve zararları hakkında güvenilir bilgiler edinmek için okumaya devam edelim.

Kakao yağı nasıl kullanılır?

Kakaodan elde edilen yağ hem mutfaklarda hem de endüstriyel ürünlerde çok sık olarak kullanılan bir malzemedir.

Bu yağ çikolatalarda, merhem, banyo malzemeleri ve ilaç yapımında kullanılır. Aslında kakao yağı zannettiğimizden çok daha fazla kullanılmaktadır.

Birçok bakım malzemesi ve kozmetik üründe kullanılır. Yenilmesinde herhangi bir problem olmadığı için dudak balsamlarına da katılabilir.

Kakao yağının vücut losyonlarında ve kremlerinde kullanılması oldukça yaygındır.

Bu yağ endüstriyel ürünlerde başka katkı maddeleriyle beraber kullanılır. Eğer nemlendirici olarak yüzde yüz bu yağdan oluşan bir ürün istiyorsanız doğrudan katkısız kakao yağı satın almalısınız.

Kakao yağı faydaları

Araştırmalar kakao ve kakao bileşenlerinin tüketiminin kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığını göstermektedir. Bu durum kakao bileşiklerinin antioksidan ve antienflamatuvar etki göstermesi ile ilgilidir. Ancak, kakao yağı da bir kakao bileşeni olmakla beraber, içerisindeki antioksidan miktarı kakao kadar olmayabilir ve bu açıdan kakao kadar etkili olmayabilir.

Cilt

Cildimiz hastalanmaya, yıpranmaya ve yaşlanmaya müsaittir. Esasen yaşlanma doğal bir süreçtir ve cilt de bu süreçten en belirgin olarak etkilenen organlarımızdan biridir. Bununla birlikte, bilimsel araştırmalar kakaodan elde edilen fitokimyasallar sayesinde cildimizi koruyabileceğimizi göstermektedir.

Kakaodan elde edilen yağ ise polifenoller yönünden zengin olmayabilir. Kakaonun içerisinde bulunan bu antioksidanlar enflamasyonu azaltır ancak bu etkileri kakao yağında bulunmayabilir.

Kakao yağının cilt için en faydalı yağlar arasında olduğu düşünülür. Ancak araştırmalar, kakao yağının cilt hastalıklarını önleyebileceğini ve belli düzeyde tedavi edebileceğini desteklememektedir. 

Bununla beraber bu yağ yararlı yağ asitleri içeriğiyle nemlendirici kremlerin ana malzemelerinden biridir. Cildi nemlendirir ve yumuşatır. Kakao yağı, cildinizi mucizevi bir şekilde iyileştirmeyebilir fakat genel olarak cilt için faydalarıyla ön plana çıkmaktadır.

Kakao yağı dudaklar ile göğüs uçlarındaki çatlaklara ve hamilelik çatlaklarına karşı kullanılabilir ancak bu kullanımını destekleyen yeterli bilimsel çalışma yoktur. Gene de çatlaklarınız var ise veya hamilelik gibi çatlak oluşturmaya müsait olduğunu bir dönemde iseniz kakao yağını nemlendirici yağ olarak kullanabilir ve cildiniz üzerindeki etkilerini gözlemleyebilirsiniz.

Enflamasyon

Enflamasyon vücudun kendini iyileştirmek için başlattığı doğal ve esasen son derece önemli bir süreçtir. Ancak enflamasyon kronik hale geldiği takdirde ve kontrolden çıktığında diyabetten kansere kadar birçok hastalığa neden olabilir.

Bilimsel araştırmalar flavonoller açısından zengin olan kakao ürünlerinin bağışıklık sistemini desteklediklerini ve kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıklara neden olabilecek enflamasyonla savaştıklarını gösterir.

Bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkilerinden ötürü, bitkisel polifenollerden zengin olan kakao ve kakaodan elde edilen yağı içeren ürünler ile kalp damar hastalıkları ve otoimmün rahatsızlıklar da önlenebilir. Ancak kakao yağı tek başına, polifenoller açısından zengin olan kakao ile aynı etkiyi göstermeyabilir.

Ayrıca unutulmamalıdır ki bu özellikler saf ve yüksek sıcaklıklara maruz kalmamış kakao yağı için geçerlidir. Eğer kakao yağını saf ve katkısız olarak kullanmak istiyorsanız mutlaka güvenilir üreticilerden alışveriş yapmaya dikkat edin. 

Özet: Bilimsel araştırmalar kakao yağından ziyade kakaonun etkileri üzerine yoğunlaşmıştır ve kakao yağının antioksidanlar açısından kakao kadar zengin olmaması mümkündür. Daha ziyade faydalı yağ asitleri içeren bu yağ iyi bir nemlendirici olabilir ancak cildiniz veya genel sağlığınız için ilk sırada başvurmanız gereken doğal takviyelerden ve ürünlerden biri değildir. 

Bu da ilginizi çekebilir: Kanser ve Bazı Kronik Hastalıklar İçin Ümit Vadeden Bir Yağ: Çörek Otu Yağı

Kakao yağı zararları

Kakao yağının cilt üzerinde kullanılmasının bir sakıncası yoktur. Bununla beraber bu yağa alerjisi olanlarda, döküntü veya diğer alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Hamilelik ve emzirme döneminde kakao yağı kullanımının bilinen bir zararı yoktur. 

Kakao yağı etkileşimleri

Kakao yağının bilimsel araştırmalarla ispatlanmış bilinen bir etkileşimi yoktur ancak bu hiçbir ilaçla hiçbir zaman etkileşime girmeyeceği anlamına gelmez.

Kaynakça

Cocoa Bioactive Compounds: Significance and Potential for the Maintenance of Skin Health / Effect of Cocoa Products and Its Polyphenolic Constituents on Exercise Performance and Exercise-Induced Muscle Damage and Inflammation: A Review of Clinical Trials / Impact of Cocoa Consumption on Inflammation Processes—A Critical Review of Randomized Controlled Trials / Cocoa Polyphenols and Their Influence on Parameters Involved in Ex Vivo Skin Restructuring / Cocoa Bioactive Compounds: Significance and Potential for the Maintenance of Skin Health

POPÜLER YAZILAR

YORUM YAP

Lütfen bir yorum yaz
Lütfen isminizi girin

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Tolegen Effluvium Hakkında Her Şey

Telogen Effluvium Nedir? – Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

0
Telogen effluvium nedir? Telogen effluvium bir saç dökülmesi tipidir ve diffüz alopesi örneğidir. Alopesi ise tek başına saç dökülmesi anlamına gelir. Eğer bu saç dökülmesi...