Tatlı Badem Yağı: Faydaları, Zararları ve Etkileşimleri

Bilimsel araştırmalara dayanarak hazırlanmıştır. / Okuma süresi: 4 dk 47 sn

0
56
Tatlı badem yağı cilt, kolesterol, kalp sağlığı
Tatlı badem yağı bademden soğuk pres yöntemi ile elde edilir.

Genel bilgiler

Tatlı badem yağı, badem bitkisinin çekirdeklerinden soğuk pres yöntemi ile elde edilen bir yağdır. Tatlı badem yağı ve acı badem yağı farklı badem ağaçlarından elde edilir ve aralarındaki temel fark da budur.

Bu yağ yüksek miktarda doymamış yağ asidi içeren bir yağdır. Bu özelliğinden ötürü, genel beden sağlığımız için faydalı ve besleyici bir ürün ve etkili bir nemlendiricidir.

Yumuşatıcı özelliklerinden dolayı tatlı badem yağı, bebek cildi gibi oldukça hassas ciltler için bile uygundur ve bu ciltler için de nemlendirici olarak rahatlıkla kullanılabilir.

Bu yağ A vitamini, E vitamini, Omega-3 yağ asitleri ve çinko bakımından zengindir. Biz bu makalemizde badem yağı ve bilimsel araştırmalara göre olası faydaları ve zararları ile ilgili olarak sizleri aydınlatmaya çalışacağız.

Tatlı badem yağı nasıl kullanılır?

Geleneksel Çin Tıbbında ve Ayurveda uygulamalarında cildi besleme ve nemlendirme amacıyla kullanılmıştır. 

Masaj yağı olarak da kullanılabilir ve aromaterapide esansiyel yağları seyreltmek için kullanılabilecek taşıyıcı yağlardan biridir.

Benzer yazılar: Aromaterapi ve Eşsiz Faydaları – Esansiyel Yağların Dünyasına Bir Yolculuk

Bademden elde edilen bu yağ, bugün, çok çeşitli kozmetik ve güzellik ürünlerinde de kullanılmaktadır. Esasen badem yağı en yaygın olarak kozmetik amaçlarla kullanılır ve cilt ve saç sağlığına yönelik faydalarıyla tanınmaktadır.

Siz de bu yağı salatalarınızı lezzetlendirmek için kullanabileceğiniz gibi cilt bakım rutininizin bir parçası olarak değerlendirebilirsiniz.

Tatlı badem yağı faydaları

Saç

Tatlı badem, Geleneksel Çin Tıbbı ve Hindistan’dan gelen Ayurveda uygulamalarında kellik sorunu için yüzyıllardan beri kullanılmaktadır. Günümüzde de birçok kadın tarafından kaş ve kirpik gürleştirmek amacıyla tercih edilmektedir.

Cilt ve saça olan faydaları ile bilinen bu yağ gerçekten de saçlar için faydalı olabilir. Anti-enflamatuvar etkileri ile saç derisinin iyileşmesine yardımcı olabilir ve içerisindeki E vitamini sayesinde saçları besleyebilir. Bununla beraber kellik sorununu tedavi edebileceğine dair yeterli bilimsel araştırmalar yoktur.

Cilt

Tatlı badem yağı geleneksel olarak cildi beslemek ve onarmak için kullanılır. Bu yağın cildi koruduğunu, yenilediğini ve cildin pürüzsüz ve yumuşak olmasını sağladığını destekleyen çalışmalar da mevcuttur. 

Cildinizin esnek ve kırışıksız görünmesini sağlayan kolajen doku oksidatif stresten etkilenir. Oksidatif stres ile savaşan bir antioksidan olan E vitamini ise tatlı badem yağında bol bulunur. E Vitamini sayesinde tatlı badem yağı, cilt hücrelerinin sağlıklı kalmasını sağlar.

Ayrıca, tatlı bademden elde edilen bu yağ içeriğindeki A vitamini sayesinde sivilcelerin azaltılmasına da yardımcı olabilir. Tatlı bademden elde edilen bu yağ cilde kolayca nüfuz ettiğinden, ciltteki kir ve yağı temizleyerek gözenekleri açar ve böylece siyah noktaları ortadan kaldırır.

Bununla beraber sivilceye yatkın çok yağlı bir cildiniz varsa ölçüyü kaçırdığınız takdirde tatlı badem yağı, bu faydasının aksine sivilceleri azdırabilir. Cildinizi iyice yıkadıktan sonra birkaç damla tatlı badem yağı ile nemlendirebilirsiniz ancak bu yağı bol miktarda hassas ve sivilceli cilde sürmekten kaçının.

Bu da ilginizi çekebilir: Susam Yağı Cilt İçin Faydalı Mıdır?

Kalp sağlığı

Kan lipitlerinin seviyelerinin normal aralıklarda olmaması kalp damar sağlığını olumsuz etkiler. Kan damarlarında biriken kolesterol damarları tıkayabilir ve inme veya kalp krizine neden olabilir. Bu nedenle kan lipit değerlerinin kontrol altında tutulması önemlidir.

2002 yılında yapılan bir çalışmaya göre bu yağ toplam kolesterol, LDL kolesterol ve trigliseridler olmak üzere kan lipit seviyelerini dengeler. Kötü kolesterol de denilen LDL kolesterol seviyelerinin düşmesi kalp damar sağlığı açısından bilhassa önemlidir. Bu etkisine dayanarak tatlı badem yağının kalp dostu yağlardan biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bu araştırmada ayrıca badem ve badem yağının kan lipit seviyeleri üzerinde benzer etkiler gösterdiği görülmüştür. Buna dayanarak bademin bu etkilerinin içerisindeki badem yağı ile ilgili olduğu düşünülmektedir.

Badem ve badem yağı, oleik asit olarak da adlandırılan tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindir. Bu yağ asidi kolesterol üzerindeki olumlu etkileri ile tanınmaktadır. Badem yağının kalp damar sağlığı üzerindeki faydalarını oleik aside borçlu olabilir.

Tatlı badem yağı zararları

Tatlı bademden elde edilen bu yağın genel olarak bir zararı yoktur. Ancak nadiren de olsa bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Eğer fındık ve fıstık gibi kuru yemişlere alerjiniz varsa badem yağı kullanımında da dikkatli olun.

Bununla beraber tatlı badem yağı genel olarak alerjik bir yağ değildir. Eğer bu yağa alerjiniz olup olmadığından emin değilseniz kapsamlı bir şekilde kullanmadan önce basit bir alerji testi yapabilirsiniz. Bunun için cildinizde çok küçük bir bölgeye bir damla badem yağı sürün. Yağın çıkmamasına dikkat ederek 24 saat bu şekilde bekleyin. 24 saat içerisinde kaşıntı, döküntü veya kızarıklık gibi herhangi bir belirti ortaya çıkmaz ise bu yağa alerjiniz yoktur.

Tatlı badem yağı etkileşimleri

Bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bilinen bir etkileşimi yoktur. Ancak bu hiçbir zaman hiçbir ilaçla etkileşime girmeyeceği anlamına gelmez.

Kaynakça

Vitamin E / Chemical Characterization of Major and Minor Compounds of Nut Oils: Almond, Hazelnut, and Pecan Nut, Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils / The uses and properties of almond oil / Almonds and almond oil have similar effects on plasma lipids and LDL oxidation in healthy men and women

YORUM YAP

Lütfen bir yorum yaz
Lütfen isminizi girin